Han kan skatta sig lycklig över att fortfarande vara gift

Hört på tunnelbanans röda linje, Stockholm

Två män i 30-årsåldern sätter sig ner och börjar prata om kulturella skillnader mellan Sverige och USA. Det framkommer att den ene mannen är gift med en amerikansk kvinna. Samtalet kommer snabbt in på ämnet ”aprilskämt”.

Man 1: Mitt senaste aprilskämt gjorde att jag aldrig vågar skoja den 1:a april igen. Jag och frun hade just flyttat hem ifrån Portland, och min fru kom hem med ett kassakvitto. ”Vad är det här?” frågade hon och pekade på momsraden. Jag svarade att Sverige ju är känt för sina skatter, och att det var den vanliga mamma-skatten som alla gravida måste betala för att finansiera den kommande förlossningen.

Man 2: Aj, aj, aj… Men det genomskådade hon väl?

Man 1: Nej, Oregon har inte någon riktig motsvarighet till moms så tanken slog henne inte, och hon hann bli så upprörd att hon inte ens googlade innan hon åkte iväg för att hälsa på en vän.

Man 2: Hur slutade det? Ni är fortfarande gifta, i alla fall.

Man 1: Ja, men det krävdes att jag bad om ursäkt, och lovade att aldrig skämta med henne på det sättet igen…

Man 2: Det var inte så farligt, då?

Man 1: …och dessutom personligen skriva en förklaring till var och en av de 60 facebookvänner som hon hann bjuda in till en protestaktion mot den sjuka, ojämställda, mamma-skatten.

Man 2 tystnar, böjer ner sitt huvud, gömmer ansiktet i händerna – och försöker på alla sätt och vis dölja skrattattacken som håller på att bryta ut.